Noordwijk aan Zee

Wijnand van Dam

Op mijn 35e is het mij voor het eerst overkomen. Ik stond te wachten voor de spoorbomen in Zuid Frankrijk en kreeg het erg benauwd. Het leek alsof ik stikte, mijn hart ging vreselijk te keer en ik dacht: ik krijg een hartaanval, ga dood en kom nooit meer thuis. Ik kan niet weg, de spoorbomen gaan nóóit meer open. Een afschuwelijke (doods)angst. Mijn eerste paniekaanval was een feit. Toen de spoorbomen weer open gingen verdwenen de angst en de lichamelijke symptomen.

Later in Nederland had ik dezelfde ervaring op de Moerdijkbrug in de file. Ik ging deze vermijden en zo was mijn reisangst geboren en voor mij de werkelijkheid geworden. De reisangst heeft zich daarna fors uitgebreid in o.a. allerlei andere angsten en fobieën, verschillende dwanggedachten en handelingen.

Het heeft meer dan 10 jaar geduurd en ik heb talrijke hulpverleners bezocht, zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit. Het is ten koste gegaan van vrijwel mijn gehele sociale leven: mijn huwelijk, werk, sport, mijn gezondheid (zowel lichamelijk als geestelijk), enz. enz. Ik was in een zware depressie gekomen.

Door inzicht ben ik er uitgekomen en door deze ervaring ben ik goed in staat om mensen met deze klachten te kunnen helpen. Je zou het ook zo kunnen zeggen dat ik mijn talent om anderen te helpen heb ontdekt door wat mij is overkomen.

Waarin onderscheid ik mij

Ervaringsdeskundige

Ik weet hoe het werkt, hoe het voelt, wat het doet, enz., ook m.b.t. diverse antidepressiva en sedativa.

Eigen methodes

Ik heb door jarenlange ervaring, (zelf)studies, inzichten enz., methodes ontwikkeld die zich in de praktijk bewezen hebben zeer succesvol te werken.

Korte teksten

Ik werk meestal met korte teksten speciaal voor jou bestemd. Die lees ik voor tijdens de sessie en bespreek ze tegelijkertijd. Op deze wijze komen woorden het beste binnen. De teksten krijg je mee naar huis.

Ik label niet

Door te labelen, te stigmatiseren wordt je namelijk automatisch in een hokje geplaatst, dit geschiedt vrijwel altijd aan de hand van de symptomen die je hebt.

Handvatten

Ik geef je handvatten die je direct al kan toepassen.

De oorzaak is ondergeschikt

Immers als je de oorzaak weet is het dan opgelost? Dus het zogenaamde graven in het verleden is meestal niet van toepassing.

24 uurs begeleiding

Vanaf de eerste sessie ben ik dag en nacht mobiel bereikbaar. Wéten dat je kan bellen geeft rust.

Een lijn naar buiten

Door mij te bellen gooi je als het ware “een lijn naar buiten” en daardoor ben je onmiddellijk uit de cirkel van bijvoorbeeld angst en paniek gestapt.

Geen uurtje factuurtje

Tijd is geen dominerende factor. Naar de klok kijken en na 5O minuten mededelen: dit is mooi om de volgende keer op door te gaan, werkt over het algemeen niet dus pas ik dit niet toe. Een sessie duurt bij mij ongeveer een uur tot anderhalf uur. Het kennismakingsgesprek is kosteloos. Daarbij wil ik nog opmerken dat mijn diagnose vanzelfsprekend subjectief is, om reden dat deze wordt gesteld door iemand die ervan uitgaat dat er meer is dan een biologisch wezen. Jij bent veel meer dan je vorm, je lichaam. Derhalve deel ik niet de opvatting van de cognitieve psychologie die denkt dat je een wandelend brein bent.